
Frequently Asked Questions 
For Workers 

 Q. Do I Have the Right to 

Pump Breast Milk at 

Work? 

A: New York State Labor Law Section 206-c requires your employer to provide  all employees, 

with break time to pump breast milk at work. 

Q: Does this Law Cover 

My Employer? 

A: This law applies to all public and private employers in New York State, regardless of the size 

or nature of their business. 

Q: What If My Employer 

Hasn’t Told Me I Can 

Pump Breast Milk at 

Work? 

A: All employers are required to inform all employees about their right to take unpaid breaks 

during the workday for the purpose of pumping breast milk. Employers are required to do this 

when an employee is hired, once a year after hiring, and whenever an employee returns to work 

following the birth of a child. Your employer must inform you of this right by providing a copy 

of the New York State Department of Labor Policy on Breast Milk Expression in the Workplace. 

Q: Do I Have to Give My 

Employer Advance Notice 

If I Want to Pump Breast 

Milk at Work? 

A: Yes. If you want to pump breast milk at work, you must notify your employer in advance – 

preferably before you return to work from maternity leave. Requests must be made in writing 

and should be sent to your direct supervisor If your employer has a staff member designated to 

receive such requests, such as an HR Director, send your request to that individual as well. 

Q: What is the best way to 

notify my employer of my 

request to express breast 

milk at work? 

A: A request must be made in writing. Your written request can be sent through email, text 

message, written correspondence or any chat-based app regularly used by the organization for 

correspondence that allows for the retention of messages. 

Q: What should I include in 

my written notification to 

my employer? 

A: Your written notification should include your anticipated return to work date, as well as 

details regarding how many breaks you anticipate needing during the work day. If you have 

preferred times to express breast milk, please include that in your written notification as well. 

Q: How Long After My 

Child Is Born Can I Pump 

Breast Milk at Work? 

A: Employees may take break time to pump breast milk at work for up to three years following 

the birth of a child. 

Q: How Much Break Time 

Can I Take to Pump Breast 

Milk? 

A: Your employer must give you at least 20 minutes for each unpaid break, but you must be 

allowed more time if you need it. You can take shorter breaks if you chose.  You may also use 

your regular paid break time or meal time to pump breast milk if you would like, but there is no 

requirement to do so. You can also choose to take these breaks right before or after your 

regularly scheduled paid break or meal periods. For example, you can take a 30-minute lunch 

break and then take a 20-minute break to pump breast milk directly after your lunch break, for a 

total of 50 minutes. 

Q: How Often During the 

Workday Can I Take 

Breaks to Pump Breast 

Milk 

A: You can take breaks at least once every three hours to pump breast milk, but employers must 

accommodate you if you need more frequent breaks.. 

Q: If I Take Breaks to 

Pump Breast Milk, Can My 

Employer Reduce the 

Amount of Other Break 

Time I Get? 

A: No. If you take unpaid breaks to pump breast milk, your employer cannot take time away 

from your regular paid break or meal time. 



Q: If I Take Breaks to 

Pump Breast Milk, Can I 

Make Up That Time? 

A: Yes. Your employer is required to let you work before or after your normal shift to make up 

for the break time you take to pump breast milk, as long as this time falls within your 

employer’s normal work hours. You are not required to make up this time if you do not want to. 

Q: Does My Employer 

Have to Pay Me for Break 

Time I Take to Pump 

Breast Milk? 

A: No. Your employer does not have to pay you for the breaks you take to pump milk. If you 

want to, you may use your regular paid break time and your employer must pay you for that 

break time even though you are using it for breast milk expression. You may also use your meal 

time to pump breast milk. You are entitled to as many unpaid breaks as you need. 

Q: Does My Employer 

Have to Provide a Place for 

Me to Pump Breast Milk? 

A: Yes. Your employer must provide you with a private room or other location close to your 

work area where you can pump breast milk. If your employer can’t provide a dedicated lactation 

room, a temporarily vacant room may be used instead. As a last resort, a cubicle can be used, but 

it must be fully enclosed with walls at least seven feet tall. You should consult the Division of 

Labor Standards if your employer tells you they do not have a place for you to pump breast milk. 

Q: Can That Place Be a 

Bathroom? 
A: No. The room or location provided by your employer cannot be a restroom or toilet stall. 

Q: What Does My 

Employer Have to Put in 

the Room? 

A: The place where you pump breast milk must contain a chair and small table or other flat 

surface. The space must also include good natural or artificial light, an electrical outlet (if the 

workplace has electricity), and a clean water supply. If the workplace has a refrigerator, 

employers must allow employees to use it to store pumped milk.. 

Q: Does the Room Have to 

be Private? 

  

A: Yes. The room or place provided by your employer cannot be open to other employees, 

customers, or members of the public while you are pumping breast milk. It should have a door 

with a functional lock, or in the case of a cubicle, a sign warning the location is in use and not 

accessible to others. Any windows must have curtains or other covering. 

Q: What Do I Do If My 

Employer Isn’t Following 

This Law? 

  

A: File a complaint with the New York State Department of Labor’s Division of Labor 

Standards. These complaints are confidential – we will not tell your employer a complaint has 

been filed against him or her. Call us at 1-888-52-LABOR, send us an email 

at LSAsk@labor.ny.gov, or come into the nearest Labor Standards office to personally file a 

complaint.  

Q: What If My Employer 

Punishes Me for Filing a 

Complaint? 

A: Your employer may not discriminate or retaliate in any way against you or any other 

employee who chooses to pump breast milk in the workplace or who files a complaint with us. If 

this happens, contact us immediately and let us know. 

Q: Do Any Other Laws 

Protect My Right to Pump 

Breast Milk At Work? 

A: Yes. The Fair Labor Standards Act, a federal law covering all 50 states, also protects your 

right to pump breast milk at work. In 2023, protections were expanded under the Federal PUMP 

Act. For more information, contact the Wage and Hour Division of the U.S. Department of 

Labor at 1-866-4USWAGE or visit https://www.dol.gov/agencies/whd/pump-at-work. 

  

  

 


